Resekåseri från Norgeresan 2011av Lars-Rune Ericsson.

Har du varit ute på någon egen tripp i Sverige eller utlandet, dela gärna med dig av dina upplevelser här

Moderatorer: Yngve Göransson, Hans J, Styrelsen

Meddelande
Författare
Användarvisningsbild
Yngve Göransson
Site Admin
Inlägg: 190
Blev medlem: tis 24 feb 2004, 22:54
Ort: Getinge
Kontakt:

Resekåseri från Norgeresan 2011av Lars-Rune Ericsson.

#1 Inläggav Yngve Göransson » lör 20 aug 2011, 21:16

Nedan följer Runes resekåseri från deras Norgeresa tidigare i år.

Bilder från resan kan ni se i vårt fotoalbum. Klicka här !

”Ja norrmän är förskräckliga, så fula och så små. Med slipsar som är äckliga med norska blommor på. Dom larvar sig och sjåpar sig, joddlar och står i. Man frågar sig när man dom ser: Hur korkad kan man bli?
Ja, dessa visrader kommer från Hasse å Tage som i avundsjuk frustration över Norges framgångar i olympiska vinterspelen 1968 i Grenoble, kände sig tvungna att med sin vassa penna genera broderlandet i väst. Efter att Moltas spelat in visan på skiva blev de diplomatiska förbindelserna frostiga och priset på svenska skalper steg i takt med den norska oljan.


Vi, ett gäng Halmstad-TOK-ar bestämde oss i höstas för att, trots detta, testa mc-åkning i Norge under en vecka. På våra gemensamma fikastunder under vintern och på ett par middagar har vi skissat färdplaner, boende och andra praktiska detaljer.

Söndagen den 29 maj på morgonen (mors dag) åkte vi fem knuttar, - Ingvar, Nisse, Alruni, Jerker och undertecknad mot Norge. Efter en vecka var vi tillbaks efter c:a 210 mc-mil mestadels på norska vägar. Lite tillplattade i rumpan men i övrigt i god vigör. Vi körde c:a 30 mil per dag och det kändes rätt lagom. Ingen stress och vi tillät oss väl tilltagna uppehåll i samband med fika och luncher.
Innan vi åkte fick vi många påpekanden om skyhöga priser på mat och husrum. Väl på plats kunde vi konstatera att priserna var något högre än i Sverige, men inte nämnvärt mycket högre. Vad sägs om 1.400 NKR (1.650 SEK) för en välutrustad stuga i fjordkanten med milsvid utsikt mot snöklädda fjäll och blanka vatten. Tre tvåbäddsrum, dusch, kök, sällskapsrum, TV och sänglinne/handdukar. Detta att delas på fem knuttekassor ! En laxmiddag serverad på en solig brygga och vita dukar för 100 NOK. Bensinen marginellt dyrare och ingen vägavgift (bompeng) för motorcyklar. Myten om skyhöga priser kom lite på skam.
När det gällde vägvalet så hade våra kamrater Ingvar och Alruni tagit på sig uppgiften att på bästa sätt pricka in krokiga och natursköna sträckor på GPS, kartmappar och egen road-book. Första dagsetappen blev en ren transsportsträcka från Halmstad till hotellet i Horten vid Oslofjorden. Motorväg och en överskeppning med färja från Moss till Horten. Till ett nybyggt hotell med bra standard och kvällens middag intogs i den närliggande bowlingrestaurangen.

Tidig revelj dag två och nu blev det krokigt och stundtals dramatiskt. Vi passerade en vägskylt vi aldrig sett tidigare; ”Avsmalnande väg, nypande kurvor och fallhöjd 20 %. Våra förhoppningar infriades och nu gällde det att ligga rätt i position, motstyra , välja svängpunkt, fyra fingrar på frambromsen och blicken på rätt ställe. Lunchen tillreddes på stormköket (koka vatten) som preparerades med Nescafé och till detta egentillverkade mackor med mjukost och korvar i olika smaker och dimensioner. Underbara smaker när man är hungrig och njuter av tillvaron intill brusande vattenfall och strålande sol.
Dag två avslutades på Raulandsfjell där vi bodde i tre lägenheter och vi fick en rejäl kvällsvard och frukost av platsvärden Ivar. På natten vaknade vi av att regnet smattrade på fönsterblecken och vi fick starta dag tre med regnställen på.

Nu började stigningarna mot Haukelifjell och molnen täckte stundtals de snöbelagda topparna. Temperaturen var + 3 grader och snötäcket i terrängen blev allt djupare. Vi hade för avsikt att inte passera fjället via den 5.680 meter långa tunneln. Vår tanke var att prova serpentinvägen väg 134 men fick stanna och vända om på grund av oplogad väg. För mycket snö! En tunnelreparation (Svandal) gjorde att vi dirigerades via den gamla serpentinvägen nedför i stället. En hisnande upplevelse . Men som väl var släpptes bara trafiken på i en riktning åt gången. Jerker som tidigare uttalat sin rädsla för höjder hade ett svettigt pass. Vi passerade det mäktiga vattenfallet Langfossen som störtar i fritt fall utmed klippmassiven mot och under väg 134 ut i Åkrafjorden. Efter Langfossen tog vi den nedlagda vägen utmed Åkrafjorden och stigningarna började i riktning mot Kyrpings Camping som var målet för dagens etapp. Mossbelagd asfalt, inga vägräcken ut mot fjorden och tunnlar med nedfallna klippblock i vägbanan gjorde de sista milen till ett verkligt spännande nervkittlande äventyr!
Väl framme och på plats i vår stuga fixade vi eget käk och det enda kvällsnöjet vi orkade med var att mata brödsugna måsar och berätta gamla vitsar.

Onsdagen startade tidigt och vi drog vidare i riktning mot Ölen, d.v.s byn och inte stopet. Genom ett varierat landskap och vi passerade alldeles intill den berömda Preikestolen och vi färjade tre gånger á 43:- Mycket vackra vyer från färjorna med små vita byar i kanten på fjordarna. Ett vägarbete av sällan skådat slag satte vårt knuttemod på prov! Väg nr 13 var avstängd i en riktning varje timma för att sprängare och arbetsfordon skulle kunna utföra ett gigantiskt arbete utmed klippkanterna. Sprängsten, makadam, lera, vatten och ett kryssande mellan grävmaskiner och caterpillars satte vår förmåga på prov. Ett par överraskande kast piggade upp tillvaron. Kvällen avslutades med en middag på den lokala restaurangen vid Steinsnes Camping i Egersund.


Vår vana trogen startade vi tidigt även på torsdagsmorgonen och nu gick färden på slingrande vägar utmed kusten via Flekkefjord, Farsund, Kristiansand med etappmålet på Nidelv Camping i Arendalsområdet. Här bodde vi i stugor intill Nidelvens strand och vi intog resans bästa middag på Bryggans Krog som drevs av en svensk kock. Utsökt mat och en bedårande utsikt i kvällssolen som glänste ikapp med alla nöjesbåtarna på väg ut och in i hamnen.


Fredagen fortsatte på kustvägen med sikte på Horten och färjan till Moss. Det blev lite strul på färjelägets biljettexpedition vilket fick till följd att vår siste man Nils blev akterseglad. Ensam och övergiven fick han på order av en gulvästad ordningsman vänta på nästa avgång. Resten av gänget var i hamn och rekade matställe i väntan på den förlorade sonen som strax dök upp, vinkande och vinglande bland polska långtradare och husbilar. En kraftig burgerlunch och vi tog sats mot Sverige och vår sista övernattning i Nordbyn i klassisk gränshandelstrakt. Ett utomordentligt hotell, en middag och ett par kalla pilsner i strålande kvällssol fick sätta punkt för en helt igenom lyckad Norgetripp. Många detaljer och minnen radades upp så här i elfte timmen.

Lördagens hemfärd var lite seg, - raka breda motorvägen till Göteborg och därefter gamla E-6 för ett sista tack och farväl på Lizzies parkering i Holm.
Vi fick smak på Norge och redan nu är diskussionerna igång om en eventuell resa även nästa år. Vi rekommenderar flera TOK-ar att ägna våra unionsbröder lite uppmärksamhet. Det är väl värda slantar och vi kan konstatera att Hasse & Tages visa inte alls stämmer. Norrmännen är inte alls vare sig fula eller små. Vi såg inga äckliga slipsar med norska blomster på. Någon sjåpade sig, men han pratade svensk och han joddlade och stod i.


Tack hele Norge, ni var fantastiska värdar och tack för alla dessa krökar, backar, utsikter, stup, fjäll, vattenfall, tunnlar, hytter och övriga naturscenerier som tillsammans var resans mål.


Ni som har Google Earth kan följa vår resrutt om ni klickar på filerna KMZ, dag 1-7 nedan. Datateknikens under som gör att vi kan dela med oss lite av resan. För övrigt önskar vi er alla en fortsatt fin mc-sommar.

Lars-Rune Ericsson Halmstad.


http://oldknutters.se/downloads/Norge2011/Norgedag1.kmz
http://oldknutters.se/downloads/Norge2011/Norgedag2.kmz
http://oldknutters.se/downloads/Norge2011/Norgedag3.kmz
http://oldknutters.se/downloads/Norge2011/Norgedag4.kmz
http://oldknutters.se/downloads/Norge2011/Norgedag5.kmz
http://oldknutters.se/downloads/Norge2011/Norgedag6.kmz
http://oldknutters.se/downloads/Norge2011/Norgedag7.kmz


Har du inte Google Earth installerat? Finns att hämta gratis här !
http://www.google.com/earth/index.html

Och som sagt bilderna finns att beskåda här:
Klicka här !

Återgå till "Egna Reseberättelser"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst