SMC har sedan början av 1970-talet bedrivit fortbildning för motorcyklister. Målet är att öka kompetensen bland motorcyklister, öka medvetenheten om riskerna samt träna de moment som är de vanligaste förekommande misstagen bland dödsolyckorna, nämligen broms och kurvteknik. De senaste åren bedriver SMC allt mer fortbildning på motorbanor. Under 2010 erbjöd SMC 15.000 utbildningsplatser runt om i landet.
Intresset för att köra mc är större än någonsin, under 2009 fanns över 300.000 registrerade motorcyklar i landet. Däremot pekar kurvan neråt för skadade och dödade om man jämför med antal fordon i trafik. SMC är övertygade om att den fortbildning vi bedriver som en ideell organisation har en stor betydelse för att olycksrisken minskar och att motorcyklisterna blir allt mer riskmedvetna och kompetenta som förare. Behovet av att bedriva fortbildning på motorbanor växer för varje år. Alla som tar MC-körkort från och med 2010 måste också göra en riskutbildning på någon form av bana för att träna just broms och kurvteknik. Det är en klar viljeyttring från regering , riksdag och Transportstyrelsen om behovet av specifik utbildning för motorcyklister på någon form av bana. Ett utdrag ur SMC:sgeneralsekreteraren Jesper Christensens uttalande.
SMC har en stor instruktörskår och
årligen utbildar SMC mellan 50 och 150 instruktörer för att klara dessa fortbildningar för mc-kollektivet.
Att kalla dessa ideellt arbetande personer som är väl utbildade i såväl mc körning som i LABC-HLR i nedlåtande ton tyder på dåligt omdöme.
Anders Kolhammar
SMC Instruktör
"utan att kalla sig instruktör eller Bror duktig"
Moderatorer: Yngve Göransson, Hans J, Styrelsen
-
- Inlägg: 50
- Blev medlem: lör 17 mar 2007, 11:00
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 5 och 0 gäster