Ett resekåseri från Lars-Rune!

Har du varit ute på någon egen tripp i Sverige eller utlandet, dela gärna med dig av dina upplevelser här

Moderatorer: Yngve Göransson, Hans J, Styrelsen

Meddelande
Författare
Användarvisningsbild
Yngve Göransson
Site Admin
Inlägg: 190
Blev medlem: tis 24 feb 2004, 22:54
Ort: Getinge
Kontakt:

Ett resekåseri från Lars-Rune!

#1 Inläggav Yngve Göransson » tis 28 apr 2015, 20:41

Hästarna förde oss till Budapest.

Bild
Vintertid är ett elände för oss mc-lovers. Därför har vi, ett gäng TOK-ar, regelbundet träffats på onsdagseftermiddagarna under icke mc-säsong på café i Halmstad. En kopp fika, lite trav med V75 och Harry Boy, ljug och gamla vitsar har förgyllt vår tillvaro under vinterhalvåret. Experttippade vinster har med regelbunden precision strömmat in i kassakistan. Men nu, - äntligen är alla slantarna kollektivt brända och det i form av Ungerska forinter. Detta hände i Ungerns huvudstad med sina c:a 1,7 miljoner innevånare och med en historia fylld av dramatik och kultur, som tagit sig igenom två terrorperioder (Tyskland och Sovjet). I dag en livfull stad med mycket turister och där Donau snarare förenar än delar stadens karaktär.
En torsdag i april åkte vi (Roger S, Ingvar B, Nisse L och undertecknad) förväntansfulla med Anders K som chaufför till Sturup denna soliga morgon. Tyvärr saknade vi vår broder Alruni som blivit lite krasslig. Lite gnälligt konstaterade vi att Anders Merca-combi hade ett alldeles för smalt och hårt baksäte. Under ett par timmar fick vi, - tre välbyggda ynglingar hålla andan och vi blev lite ömma även i vårt eget baksäte. Med ihopdragna axlar och breda rumpor anlände vi till Sturups urtråkiga plåtterminal i god tid och återgick så småningom till vår normala fysiska standard med breda axlar, smala höfter och minimal matsäck. Biljetter i ”fattigmansklass” funkade bra och vi fick inte mer än den standard och det bemötande vi betalt för. Och det står man lätt ut med när solen skiner, livet leker, kompisarna är på bjudhumör och när stämningen är på topp. Ingvar som är ordningens man hade fixat alla resehandlingar och inga larm löstes ut i säkerhetskontrollerna. Själv blev jag riktigt närgånget kroppsvisiterad och det var så behagligt att jag rodnade, tänkte för ett kort ögonblick att be om dubbel kontroll. Ett chockrosa flygplan med texten Wizz funkade bra och vi landade elegant i Budapest där termometern visade trettio grader. En het överraskning för oss lite småfrusna vikingar som gjorde entré i täck- och fodrade vindjackor. I en påskgul högfartstaxi landade vi i Estilo Fashions Hotellentré, mitt i ”smeten” på stadens välkända gågata Vaci Utca, med mängder av butiker och krogar. Detta efter en halvtimmes lång kryssningsresa mellan filer, spårvagnar och el-bussar . Snabb refresch på rummet och sedan ut på sta´n för ett par svalkande pilsner och rundvandring för att lära känna den närmaste omgivningen. Besök på den mycket vackra, gröna, nitkonstruerade, smidesprydda och belysta Frihetsbron (1899) vilken förbinder den höga delen Buda med den låga delen Pest innan kvällsmaten och den därpå följande ojämna kampen mot John Blund.
Dag två med tidig frukost och energisk restaurangpersonal som ryckte i porslinet innan vi hade hunnit svälja den sista korvbiten. Säkert välment men irriterande och stressande på oss ”slow-starters”. Därefter besök i den enorma saluhallen Big Market innan vi tog röda busslinjen för sightseeing. Åkte en längre båttur på Donau och passerade Margaretaön innan kaptenen slog om rodret mot hemmahamn. Stärkte oss med ytterligare någon pilsner, grappa och italiensk mat innan vi hoppade på den gröna busslinjen för ytterligare sightseeing. Undertecknad hade lite för bråttom, vilket inte är så vanligt, och vurpade i asfalten med blodvite som följd. Blev omplåstrad av en skönhet någonstans från Afrika vilket gjorde smärtan uthärdlig. Lite svullen i vänster knoge och ett svidande högerknä (s.k diagonalvurpa) men glömdes snart när vi planerade för kvällens besök på den berömda krogen Sir Lancelot.
Svårt att boka bord men en tjänstvillig hotellportier ordnade allt till det bästa. En oförglömlig afton i medeltidsmiljö där fäktning, magdans och eldkonster gav oss lämpliga uppehåll för att smälta den överdådiga måltiden som serverades på handskuren planka 2-tum-4 med fyra bärhandtag. Tillbaks i natten mot härbärget och några ungdomar bjöd oss in i en nedsläckt kyrka och där vi och övriga besökare fick tända var sitt ljus. Det blev en riktigt fin stund till eftertanke och vi kunde njuta av stilla sång och musik. Så var dagen i balans och vi somnade gott och nyrika på upplevelser.
Dag tre inleddes med morgonmöte på Ingvars rum. Planering och nya strategier pusslades ihop och åkordningen på stadens röda, gröna och blå bussar tog sin tid. Nu var det badbyxedags och man kan konstatera att vi representerade vitt skilda smakrikriktningar vad gäller, färg, form och material. Allt från Tarzan till Hawaii. Vi hoppade (steg) av bussen i Stadsparken med det unika termalbadet Szeceny med sina femton utom-och inomhuspooler och över 30-gradigt vatten. Som hämtas från 1000 meters djup, med en temperatur på över sjuttio grader som ”kyls” ned till denna utomordentligt behagliga nivå. Otroligt fin miljö och många badglada människor i all dess former, färger och format och med olika tungomål. Roger som är gammal livräddare dök med klocka och mätte djup, strömmar, och tryck. Han navigerade som en haj och hade andningsuppehåll som en val. Så länge att vi saknade honom ibland. Själv nöjde jag mig med att sakta backa ned i bassängen (rädd om frisyren) och försökte flyta lite elegant men misslyckades. Parkerade mig intill kajkanten likt en pråm med containern ovanför vattenlinjen, sänkte ankaret och njöt av den varmt heliga stunden. Filosoferade över varför så många landlevande varelser vill lägga sig i blöt med kläderna på. Underbart är kort och vi torkade av oss de energigivande och våta mineralerna och skulle åka vidare, men missade gröna bussen med några sekunder!
I väntan på nästa, som aldrig kom, sänkte vi en kryddad korv, lite torrt bröd och en öl. Blev frustrerade över att bussen inte dök upp men förklaringen var att det intilliggande nöjesfältet drog igång en stor nöjesparad på gatorna och körglada poliser på sina vita BMW (vad annars) dirigerade folk, fä och bilar i ett organiserat kaos vilket underhöll oss i två timmar. Svikna av den uteblivna bussen tog vi apostlahästarna till en annan terminal och på vägen dit möttes vi av den svikande gröna bussen. Roger och Anders var fullpumpade av adrenalin och gick ut i gatan och med polismans tecken stoppades en skräckslagen chaufför. Mycket högt och tydligt, på Bankeryds resp. Halmstaddialekt förklarades att vi kom från Sverige och minsann hade både kvitto och biljett men inte fått den tjänst vi hade kontrakt på. Att vi kommer skicka en anmälan till KO. Chaufförens ansiktsuttryck går inte att förklara och den bakomvarande bilkön visade inte något större tålamod eller förståelse för den begärda reklamationen. Nöjda med att få lättat på det inre trycket mötte vi en vänlig bussvärdinna på den blå linjen och hon fixade hemresan elegant och alla blev plötsligt snälla, nöjda och förstående. Avslutade dagen med inköp av en elegant T-shirt till vår hemmavarande broder Alruni. Vi ville förnya denne stil-ikons modegarderob med något ovanligt som piggar upp och sticker ut. Anders inhandlade en liten karusell som spelade och snurrade (samtidigt). Ett för oss helt obegripligt köp och en impulshandling som bara han själv kommer att förstå när han summerar Budapestvistelsen. Kanske tänkte han på sitt barnbarn och det kan ju förklara saken. Däremot gjorde Roger ett mycket övertänkt och planerat inköp av två emaljerade och unika
reklamskyltar med BMW-motiv varav undertecknad fick den ena. En god investering för framtiden, en kvalitetsprodukt som kommer att stiga i värde och förhöja utseendet på någon vägg, tillsammans med Picasso och Bruno Liljefors. Rogers prutförsök var inte helt framgångsrikt och butikspersonalen menade att kvalitetsprodukter alltid har sitt pris.
Dags för hemresa och en lika gul taxi körde oss till flygplatsen. Roger fick ligga i bagagedelen och rullade vigt ut på perrongen.
I väntan på incheckning gick Anders till en monter med kosmetika och skönhetsbehandling. Han fjäskade för värdinnan och fick en ansiktslyftning (behövdes) inför hemresan. Höll på att missa aviseringen om ”boarding” men blev till allas vår belåtenhet färdigbehandlad och representativ och på plats i rätt tid. Sturup var sig likt och hemvägen blev en baksätesupplevelse lika påfrestande som den då vi startade detta veckoslutsäventyr.
Vi rekommenderar gärna en vistelse i Budapest och skall man hinna med att se allt så går det nog åt en vecka. Fyra dagar är för lite. Vi vill med dessa rader inspirera er till en billig upplevelse i mycket sevärda miljöer, vilket kostade endast 2.800 kronor/pers. för flygresa tur och retur och tre övernattningar på mycket bra hotell med frukost. Mitt i centrum, nära till allt.
Ki (ungerska och betyder slut, - tror jag)

Bilder från resan kan ni se i vårt Fotoalbum klicka på länken nedan.

http://www.oldknutters.se/cpg145/thumbn ... ?album=127

Hälsningar
Lars-Rune Ericsson

Återgå till "Egna Reseberättelser"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster