"Sommen i september", by Lars Rune

Har du varit ute på någon egen tripp i Sverige eller utlandet, dela gärna med dig av dina upplevelser här

Moderatorer: Yngve Göransson, Hans J, Styrelsen

Meddelande
Författare
Användarvisningsbild
Yngve Göransson
Site Admin
Inlägg: 190
Blev medlem: tis 24 feb 2004, 22:54
Ort: Getinge
Kontakt:

"Sommen i september", by Lars Rune

#1 Inläggav Yngve Göransson » fre 25 okt 2013, 17:10

Sommen i september.


Innan ni kryper in i vinteridet så vill vi, några Halmstad-TOK-ar dela med oss lite av vägtips och resminnen från en tredagars höstutflykt i september månad.

Vi har som tradition att göra en veckolång vårrunda och en lite kortare variant på hösten.
Av någon oförklarlig anledning fastnade vi för Tranås som platsen för vårt basläger den här gången.
Staden som en gång var synonymt med kvalitetspälsar och skinn. Av den epoken finns nu bara minnen bevarade på museum.
Annars förknippar man gärna staden med ett par kändisar, - Ove Fundin och Lennart Hyland.

Fundin var ju unik genom sin långa meritlista från världens speedwaybanor. Inte mindre än elva världsmästerskap i lag och individuellt och niofaldig svensk mästare är en meritlista som väger tungt. Numera finns han att beskåda på Storgatan i Tranås där han gör en bredsladd utanför entrén till Stadshotellet, där vi övernattade. Konstnären Richard Brixel har gjort en fartfylld bronsstaty till Fundins ära, vilken invigdes 2012 och Fundin var då på plats tillsammans med sina åtta barn och två fruar.

Bild

En annan Tranåsprofil är Lennart Hyland, som också tillägnats en staty på Hylands Torg, under uppmärksammade former.
Denne radio och TV-profil förmedlade ju både sport och underhållning med sin alltid så rappa tunga.
Man minns Karusellen, Stora famnen och så mot slutet den så populära Hörnan där han blev riktigt nervös och besvärad över hur Per Oscarssons kalsongstripp skulle sluta.


Vi (Ingvar B, Anders K, Nils L, Mats G, Jerker A, Alruni S och undertecknad) steg upp i arla morgonstund fredagen den 13:de ! Inledde med en ren transportsträcka till Ljungby i tät dimma och sedan började körningen på krokiga och okända vägar genom det soliga Småländska landskapet. Via Åby, fikapaus, Bor, passerade Hindsekind som på åkrarna hade besök av mellanlandande tranor i stora flockar. Våra sju vältrimmade åkdon skrämde upp långhalsarna, vilka kämpade med en besvärande lång startsträcka. De svävade nästan på ”tahöjd” ovanför våra ekipage innan de navigerade ut över sjön Hindsen. Nästa stopp blev på järnvägsstationen i Ohs Bruk. Den smalspåriga järnvägen (600 mm) är numera en turistattraktion och påminner oss om svunna tiders ånglok, bruksanda och företagsamhet. Från Ohs i riktning mot Nydala körde vi utmed mäktigt breda och långa stengärdesgårdar och stenfundament, markerande reviren mellan stugor, gårdar och gods.
Nästa stopp förlades till Nydala Klosterkyrka vid Ruskens norra spets. Redan 1143 byggdes detta franskinspirerade munkkloster, vilket då lågt helt avskilt från bebodda trakter. När Kristian II var på hemväg från Stockholms blodbad 1521 plundrades och våldgästades klostret. Mycket mer kan sägas om dess historia och i dag kan man se de välbevarade resterna och inredningen i kyrkan är mycket vacker. Väl värt ett besök.

Nu började lunchmagen kurra och vi riktade styret mot Vaggeryd via Hagshult för att fylla på ny energi i form av knaperstekt kyckling i solgasset på byns uteservering. Efter lite kontrollfrågor på dagens sevärdheter om tranor, smalspårig järnväg och munkar i tagelskjortor ansåg vi oss godkända och redo för nästa etapp. Via ett svettigt pass förbi Hok, Malmbäck, Forserum, Äng, Svarttorp, Örserum och Gripenberg landade vi välbehållna på det sluttande torget i Tranås.
Efter lite inledande datastrul med inbokningen på Stadshotellet kunde vi svalka struparna med ett par pilsner och sträcka ut oss i sänghalmen. Nygamla vitsar, lite ljugarbänk och digitala rapporter till hemmet gjorde att eftermiddagen plötsligt blev kväll och då bjöds det på SPA i hotellets källarvalv. Svettiga kulmagar, högt röstläge, värme, ånga, bullrande skratt och bubblande badkar lockade fram det bästa med motorcykelåkandet. Kamratskapet, enkelheten och de förlösande skratten. Röda om kinderna, vattenkammade och med rena kalsonger gick vi ut i den mörka Tranåskvällen och åt en delikat middag där vi själva ficka välja råvaror till kocken. I säng mätta och belåtna innan tolvslaget, med ordentlig vila innan dagsetapp två.

Lördag morgon, tidig revelj och frukost. Termosarna fylldes och dagens fikakorg gjordes i ordning. Temat för dagen var Sommen runt. Denna sjö är landets sjuttonde i storlek med ett maxdjup på 53 meter. Vattnet är klart och näringsfattigt och i sjön finns mellan 260 och 280 öar. Den är känd för sina fina fångster av laxfisk. Den har en egen rödingart ”Sommaröding” och ett exemplar på 11 kg har landats. Sjön trafikeras bl.a av en vedeldad ångbåt av modell 1904 och bär namnet Boxholm II.
Söderut via Hestra kom vi så småningom till det idylliska färjelägret på Torpön som hade lite karaktär av vikarna i Bohuslän. Torpön har satsat på turismen och där finns camping, Naturum med akvarium, sigtseeing i elbåten Elin, bad, restaurang, lanthandel m.m. Vi gick ombord på linfärjan Viktoria som tog oss över det smala sundet till fastlandet och här möttes vi av en häftig, svagt stigande serpentinväg med perfekt kurvradie och dosering ! Resans mest uppskattade vägavsnitt, med lite smak av Norge.
Vi stannade till i Blåvik, detta lilla samhälle som lever upp på sommaren då mängder av sommarstugeägare invaderar bygden. Den originella kyrkan ligger mitt i byn och den är ovanligt nog orienterad i nord-sydlig riktning och inte som brukligt är, i riktning öst-väst. Kyrkan byggdes 1872 och fick inte el förrän 1957. Kyrkogården har ett flertal gravar där de avlidna avbildats i relief på gravstenarna och en minneslund med ett skepp som är omflutet av vatten.
Vi åkte vidare utmed mycket vackra och krokiga vägar intill Sommens stränder för att göra ett stopp i Malexander.
Detta lilla samhälle som blev riksbekant i samband med polismorden den 28 maj 1999. Två polismän, Olle Borén 42 år och Robert Karlström 30 år, avrättades med sina egna tjänstevapen i samband med jakten på bankrånarna Andreas Axelsson, Jackie Arklöv och Tony Olsson. Alla rånarna greps senare och samtliga dömdes till livstids fängelse. På mordplatsen finns en minnessten med inskriptioner. Allvaret och tragiken känns mycket påtaglig och närvarande i den i övrigt vackra naturen som omger den dramatiska platsen.
Andra småbyar vi passerade under söndagens resa var bl.a Kisa, Svinhult, Ingatorp, Norra Vi, Asby. Ett allvarligt tillbud inträffade i trakten omkring Asby. I en skarp och dold högerkurva på en smal vägsträcka var den hårdbelagda ytan täckt med grus. Ett par av oss fick möte med en bil och möjligheten att väja undan var i stort sett obefintlig. Tack var bilistens disciplin och goda omdöme att hålla långt ut mot sin dikeskant undvek kollegorna med minsta möjliga marginal en kollision. Med ett snabbt telefonsamtal till Trafikverkets lokala representant lovades omgående sanering, då den aktuella vägsträckan är en populär mc-väg. Lagom trötta återvände vi till hotellet och det blev en repris på fredagskvällens aktiviteter som kändes väl inövade och behagliga.

Som traditionen bjuder, söndag morgon och tidig revelj, dags för hemfärd. Mer kaffe i termosarna och lite mer mackor i väskorna. Riktning Gränna via Örserum, vidare mot Ölmstad, Skärstad och de vackra frukt och äppellundarna i Kaxholmsdistriktet på sluttningarna ned mot Vättern. Motsvarar med råge naturscenerierna i Kiviksområdet! Huskvarna och Jönköping passeras och vi viker av mot Smålands Taberg.
På ringlande vägar genom byn tar vi oss upp mot Smålands Alper, 343 meter över havet. Njuter av fika på Caféet högst upp på toppen. Från uteserveringen på bergets östra sida har man en milsvid utsikt och vid klart väder ser man sju mil åt alla väderstreck. Vidare mot Bondstorp, Norra Unnaryd, Ljungsarp, Nittorp, Limmared och Tranemo.
Här börjar molnen torna upp sig och på vägen mot Ambjörnarp kommer resans första droppar. I Ambjörnarp har byalaget snickrat ihop ett lusthus intill sjökanten och här stannar vi för att avnjuta den medhavda lättlunchen i avvaktan på att regnet skall upphöra.
Färden fortsätter, inga regnställ behövs och vi gasar på mot Sjötofta och Burseryd, Smålandsstenar och sedan blir det fyrtiofem minuter Nissastig innan vi tackar varandra för god match vid Spånstadkiosken i Åled.

Tre fina dagar och toppenväder, med undantag av ett par timmar på upploppet.
Alla välbehållna och ytterligare roliga mc-minnen kan tillfogas arkivet. Vad mer kan man begära ? Är ni intresserade av mer detaljer omkring vägval så kan ni höra av er till undertecknad och Anders Kolhammar.

Önskar er alla en fin höst och en snabbt övergående vinter, för att snart ses på vägarna igen.
Om inte förr så väntar ju en mc-mässa om hörnet och sedan ett årsmöte.


Fler bilder från vår resa finner ni på länken nedan !

http://www.oldknutters.se/cpg145/thumbnails.php?album=122




Lars-Rune Ericsson.

Återgå till "Egna Reseberättelser"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster